Siirry suoraan sisältöön

Unipercare palvelu Mielenterveyskuntoutujille

UNIPERCARE PALVELU MIELENTERVEYSKUNTOUTUJILLE. 

Kevään 2022 aikana toteutimme Tampereen ammattikorkeakoulun HIPPA Remote -hankkeen mielenterveyskuntoujille, jonka rahoittajana REACT EU EAKR (Pirkanmaan liitto). Testausympäristönä toimi Sopimusvuori ry:n Sorina-toimintakeskus sekä keskuksen asiakkaiden omat kodit.

KOKEILUN TULOKSET JA KÄYTTÄJÄKOKEMUKSET – Hankkeen aikana selvitettiin palvelun soveltuvuutta ja käytettävyyttä mielenterveyskuntoutujilla sekä minkälainen sisältö tälle kohderyhmälle on tarpeen ja soveltuvaa.

Hankkeen tavoitteista muodostettiin seuraavat tarkentavat kysymykset:

  • Miten Unipercare palvelu soveltuu mielenterveyskuntoutujille (suhtautuminen tämänlaiseen palveluun, palvelun käytettävyys)?
  • Miten voitaisiin madaltaa tämän kohderyhmän kynnystä käyttää digitaalisia- ja etäpalveluita?

Unipercare palvelun kokeiluun suhtauduttiin mielenkiinnolla, mutta osittain myös pienellä varauksella. Suurin osa käyttökokemuksesta saatiin ryhmäkäyttöön osallistuneilta. Erään Uniper TV -sovittimen kotikäyttöön saaneen henkilön mielenkiinto laitetta kohtaan oli suuri ja hän oli tyytyväinen saadessaan sen testattavaksi.

Palvelun soveltuvuus mielenterveyskuntoutujille – Kokeiluun osallistuvat henkilöt olivat kaikki sitä mieltä, että palvelu sopisi mielenterveyskuntoutujille. Heidän mielestänsä palvelun käyttö ryhmätilanteissa on oikein hyvä tukemaan ryhmätoiminnan sisältöä. 

Palvelun käytettävyys – Suurin osa palvelua käyttäneistä koki sen käytön helpoksi. Likert-asteikolla (1–5) jokainen testaaja vastasi väitteeseen ”Pidin Unipercaren käyttämistä helppona” arvon 5 eli samaa mieltä.

Kohderyhmää kiinnostavat ohjelmiston sisällöt – Käyttäjien palautteissa kiinnostaviksi sisällöiksi koettiin erilaiset liikuntaan, mielenterveysaiheisiin, luontoon sekä musiikkiin liittyvät sisällöt. Useampi henkilö kertoi pitäneensä tallenteina löytyneistä jumppavideoista sekä kokeilujakson aikana toteutetusta ohjatusta livejumpasta. Eräs henkilö kommentoi, että ”sisältöä on jo tällä hetkellä mukavasti, mutta aina sitä voi olla lisää”. Palvelussa valmiiksi olevat videotallenteet olivat erään testattavan mielestä oikein hyvä, mutta toivoi myös niihin lisäyksiä. Mielenterveyteen liittyvää sisältöä oli myös toiveissa saada lisää. Eräs kokeiluun osallistuja nosti esiin erittäin mieluisana sairaanhoitajaopiskelijoiden pitämän ”itsemyötätunto” livelähetykset.

Ammattilaisen näkemykset palvelun käytöstä – Sorinassa työskentelevän ammattilaisen näkökulmasta palvelu on mielenterveyskuntoutukseen oikein hyödyllinen työväline. Palvelu soveltuu sellaisille henkilöille, jotka asuvat yksin, joilla on syystä tai toisesta vaikeuksia poistua kotoa ja sellaisille, jotka kaipaavat sosiaalista kontaktia. Hänen mielestään etäyhteyden avulla on mahdollista myös nähdä asiakkaan asuinympäristöä ja näin saada helpommin käsitystä siitä, mikä tilanne kotioloissa on. Palvelulle on ammattilaisnäkökulmasta ehdottomasti käyttöä, sillä sen avulla voi saada esimerkiksi toimintakeskuksen ryhmiin tuotua mukaan lisää sisältöä. Palvelun käyttö oli yksinkertaista, laitteiden operointi onnistui helposti ja videopuheluyhteydetkin onnistuivat hyvin.

Opiskelijoiden sekä hankehenkilöiden kokemukset – Opiskelijat osallistuivat palvelun käyttökoulutukseen, palvelun laiteasennukseen, palvelun videosisällön tuottoon sekä livelähetyksen toteutukseen.

  • Käyttökoulutuksen avulla palvelun käyttö oli yksinkertaista.
  • Laiteasennus asiakkaalle kotiin onnistui helposti ja lyhyessä ajassa, palvelun käyttöönotto asennuksen jälkeen oli myös yksinkertaista.
  • Videosisällön tuottaminen ja sen lataaminen yhteistyössä Unipercaren yhteyshenkilön kanssa toteutettiin onnistuneesti.
  • Livelähetyksen toteuttaminen onnistui myös hyvin, kuvayhteydet toimivat sekä lähettävässä että vastaanottavassa päässä ja ääniyhteydet katsojien ja järjestäjien välityksellä toimivat.

Kiinnostuitko? Kerro yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä. saat testauksen tulokset ja analysoinnin luettavaksi paluupostina.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *